שנה למלחמת "חרבות ברזל" – דו"ח חדש חושף את האתגרים וההזדמנויות בהייטק הישראלי
חוסן מרשים אך צמיחה מואטת בהייטק הישראלי
הייטק הישראלי ממשיך להראות חוסן למרות המצב, אך הצמיחה נעצרה. מאז ה-7 באוקטובר 2023, מגזר ההייטק הישראלי, במונחי גיוסי הון, מדורג שלישי בעולם אחרי עמק הסיליקון וניו יורק. עם זאת, למרות ההשקעות הגבוהות, נרשמה עצירה מדאיגה בצמיחה בתעסוקה ואי ודאות גוברת בתחום.
דו"ח רשות החדשנות – תמונת מצב שנה לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל"
במלאות שנה למלחמת "חרבות ברזל", רשות החדשנות מפרסמת דו"ח נרחב המתאר את מצב ההייטק הישראלי והשלכות המלחמה על הענף. הדו"ח מתאר את ההשפעה על אחד הענפים הקריטיים לכלכלת ישראל – ההייטק, המהווה יותר ממחצית מהייצוא הישראלי ושליש מהכנסות המדינה ממסים על שכר. בתקופה קריטית זו, המאופיינת בסיכון מוגבר ואי ודאות, הענף נמצא במוקד המשק כולו.
יציבות ההשקעות מול סטגנציה בתעסוקה
הדו"ח מראה שבתחום ההשקעות ישנה יציבות מרשימה בהשוואה לשנה שעברה, אך בתחום התעסוקה התמונה מורכבת. בעוד בעולם מתחילים לראות ניצני התאוששות כלכלית, בישראל המצב שונה – הצמיחה בתעסוקה בהייטק נעצרה מזה כשנתיים, דבר שעלול להשפיע על הכלכלה כולה.
אתגרי התעסוקה והצורך בצעדי חירום
גילה גמליאל, שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, מדגישה כי המלחמה יצרה אתגרים חדשים לכלכלה, אך ההייטק הישראלי עדיין יציב. עם זאת, יש צורך דחוף לפעול על מנת להבטיח שההייטק ימשיך להוביל את הצמיחה הכלכלית של ישראל. "עלינו לשאוף לא רק ליציבות, אלא לצמיחה מתמדת, במיוחד מול התחרות הגלובלית."
עצירה בצמיחה בתעסוקה – איום על הכלכלה
ההייטק הישראלי, שצמח בקצב קבוע בעשור האחרון, חווה עצירה מדאיגה בתעסוקה בשנתיים האחרונות. מצב זה מהווה איום על הכנסות המדינה ממסים, במיוחד בתקופה של גירעון הולך ומתרחב. ד"ר אלון סטופל, יו"ר רשות החדשנות, מזהיר כי עצירת הצמיחה בתעסוקה היא סימן אזהרה. "אם התהליך ימשך, הוא עלול להשפיע על הצמיחה הכלכלית ועל ההזדמנויות התעסוקתיות בישראל."
אטרקטיביות להשקעות מול קיפאון בתעסוקה
הדו"ח מצביע על כך שישראל נותרה מוקד משיכה להשקעות זרות למרות האתגרים הביטחוניים. יחד עם זאת, הצמיחה בתעסוקה בהייטק הואטה בצורה משמעותית מאז 2022, עם כ-400,000 מועסקים, המהווים כ-11% מהמועסקים בישראל. בנוסף, ההשקעות התמקדו בעיקר בחברות בוגרות ובתחומי הסייבר.
פערי תעסוקה והעדפה למו"פ
הדו"ח מצביע על מגמה לפיה מרבית העובדים בהייטק כיום מועסקים בתפקידי מו"פ (מחקר ופיתוח), בעוד התפקידים העסקיים והמוצריים חווים ירידה. מצב זה מצמצם את ההזדמנויות לתעסוקה למי שאינם בתפקידים טכנולוגיים ומגביל את צמיחת ההייטק.
שכר גבוה אך פערים מחריפים
על אף עצירת הצמיחה בתעסוקה, השכר בהייטק המשיך לעלות, והפער בין השכר בענף זה לבין יתר המשק גדל. השכר הממוצע בהייטק עומד על כ-31.5 אלף שקלים, פי 2.8 מהשכר הממוצע במשק. הביקוש לכישרונות טכנולוגיים ממשיך לעלות, מה שמוביל להחרפת הפערים.
סיכום והמלצות רשות החדשנות
רשות החדשנות מסכמת את הדו"ח עם מספר המלצות:
- מעקב שוטף אחר מדדי מפתח – מעקב אחר תמהיל התעסוקה, רישום חברות חדשות, גיוסי הון והשפעות עולמיות.
- הגדלת השקעות ממשלתיות – השקעה נוספת בהייטק, במיוחד בחברות בשלבי צמיחה מוקדמים ובתחומים בהם זמינות ההון הפרטי נמוכה.
- צמצום אי הוודאות – ייצוב התנאים העסקיים המקומיים על מנת למשוך השקעות זרות ולהבטיח את המשך הצמיחה.