החרדים והדתיים שבחזית הסייבר
בין משתתפי שבוע הסייבר ישנה קבוצה יוצאת דופן – 18 משתתפים ומשתתפות חרדים ודתיים מתכנית "סייבר עילית" הייחודית,
שהיו בין 90 המתחרים בגמר תחרות Cyber Challenge, שהתקיימה באוניברסיטת ת"א.
תכנית "סייבר עילית" היא תכנית לאומית ראשונה מסוגה, המכשירה נשים וגברים מהמגזר החרדי והדתי בתחומי הסייבר ואבטחת המידע ומסייעת להם להשתלב בחברות היי-טק, טכנולוגיה וסייבר בישראל. התכנית מופעלת על ידי המרכז האקדמי לב, המרכז לחינוך סייבר של קרן רש"י ומערך הסייבר הלאומי במשרד ראש הממשלה, ולוקחים בה חלק בוגרי ובוגרות תואר ראשון במדעי המחשב ובהנדסת תוכנה, שסיימו את לימודיהם בהצטיינות. הלימודים בתכנית משלבים לראשונה תכנים מקצועיים לבוגרי תואר ראשון במחשבים והנדסה, ברמת מורכבות וגבוהה, שאינה נלמדת כיום באוניברסיטאות בתארים הרגילים. תכני הלימוד פותחו על-ידי המוקד הלאומי לחינוך סייבר, יוזמה משותפת של מטה הסייבר הלאומי וקרן רש"י. לעבודת הפיתוח היו שותפים בכירים מתעשיית הסייבר בישראל והלימודים משלבים תאוריה עם התנסות בשטח , זאת בהתאם לצרכיי התעשייה הביטחונית והאזרחית.
כחלק מכך, משתלבים משתתפי התכנית במהלך שנת הכשרתם בחברות בטחוניות, בינלאומיות וסטארטאפים העוסקים בתחום הסייבר.
18 מתוך 90 המשתתפים בגמר תחרות Cyber Challenge שהתקיימה באוניברסיטת תל אביב, הם ממשתתפי התכנית סייבר עילית, לאחר שנבחרו מבין כ-400 מועמדים מרחבי הארץ שהשתתפו בשלב מיונים מקדים שנערך אונליין במהלך חודש מאי, בסופו נבחרו 30 הקבוצות הראשונות בלבד להתחרות בגמר (כשבכל קבוצה 3 חברים) להתחרות בשלב הגמר הסופי שנמשך 6 שעות. בנוסף, לשלב הגמר העפילה רק קבוצה אחת של 3 נשים, המשתתפות בתכנית "סייבר עילית".
אחד ממשתתפי תכנית "סייבר עילית", שהתחרה בתחרות הוא יחיאל לוין בחור חרדי בן 29 ואב לשניים, שלמד מדעי המחשב במרכז האקדמי לב. לאחר שסיים את לימודיו לפני כשנתיים, הצליח לוין להשתלב בתחום בחברה לניהול ערוצי טלוויזיה, אבל רצה להיות מקצועי יותר ולהתעסק בדברים שדורשים "יותר מאמץ" לדבריו. "שמעתי על תכנית "סייבר עילית" והרגשתי שזה בדיוק מה שמתאים לי" הוא מספר, "מדובר בתוכנית אינטנסיבית, ואפילו ויתרתי על משרה טובה שהייתה לי כדי לקחת בה חלק". במהלך הכשרתו בתכנית עובד לוין במשרת סטודנט במחלקת מחקר ופיתוח בחברה לניטור עבודה וזיהוי איומים ברשת, ולאחר סיום התכנית צפוי להמשיך בחברה למשרה מלאה. "העובדים סביבי בעיקר בוגרי צבא, אנשים עם הרבה שנות ניסיון" הוא מספר, "לא הייתי מצליח להתברג לתפקיד כזה בעבודה רגילה, לא משנה כמה מקצועי וטוב הייתי. היכולות שספגנו בשנה הזו והקשרים עם התעשייה שיצרנו איפשרו לי להגיע לנקודה בה אני נמצא היום". עוד מוסיף לוין, כי "התכנית מעניקה הזדמנות לאנשים חילונים להכיר את המגזר הדתי והחרדי. מהצד השני יש שינוי גדול גם בציבור החרדי. כשהלכתי ללימודים, לא היה קל להסביר לאנשים למה אני הולך לעשות דברים כאלה, אבל במהלך השנים ראיתי התקדמות ושיש יותר הבנה של הדבר, וגם כשלא מסכימים מבינים ויש הרבה יותר קבלה".
על התחרות מספר לוין כי היא הייתה אינטנסיבית ומאתגרת. "הצלחנו לממש אתגרים שהתנסינו בהם לאורך השנה, לפתור דברים ולהתמודד עם אתגרים חדשים. בעולם הסייבר תמיד יהיה עוד מה ללמוד ולנסות".
במרכז האקדמי לב לומדים כיום כ-4500 סטודנטים וסטודנטיות חרדים ודתיים את מקצועות ההייטק, הניהול, ההנדסה והחשבונאות, המביאים לאקדמיה ולמשק את הייחודיות של המגזר ממנו הם מגיעים.