מיפוי בזמן אמת של התפשטות וירוס הקורונה
שימוש בטכנולוגיית מערכת מידע גיאוגרפית, ה׳שואבת׳ נתונים ממגוון מקורות מוסמכים, מאפשר להבין את מגמת ההתפשטות של ווירוס הקורונה הקטלני
חברת התוכנה הישראלית ״סיסטמטיקס טכנולוגיות״ העלתה לרשת מפת מעקב עולמית, בעיברית, המספקת סטטוס בזמן אמת של וירוס הקורונה (COVID-19).
הנתונים, שמופיעים על מפת כדור הארץ, מראים את שיעורי ההדבקות מהמחלה, ההחלמה ומספר מקרי המוות, ומאפשרת להבין את מגמת ההתפשטות של הווירוס הקטלני.
המפה מבוססת הענן, נבנתה על ידי צוות מומחי ה- GIS של סיסטמטיקס על בסיס שירות נתונים ציבורי של ארגון הבריאות העולמי וגופים רשמיים נוספים.
לורן גרדנר, חוקרת מחלות מאוניברסיטת ג׳והנס הופקינס (שמחלקת ההנדסה שלה סייעה באיסוף הנתונים), מסבירה כי המידע על המחלה הקטלנית, ממקורות רשמיים ולא רשמיים, ממשיך להצטבר, אך הבעיה המרכזית היא הקושי בניטור התפשטות המחלה, בגלל פרסום מושהה של נתונים רשמיים ושינויים תכופים ומהירים בהנחיות והגבלות על נוסעים בין מדינות. ״חשוב להבחין בין מידע שמגיע מרשויות בריאות ציבוריות וחוקרים ובין מידע מוטעה שרק יוצר בהלה מיותרת״, היא אומרת.
"מערכות המידע הגיאוגרפיות בהן השתמשנו מאפשרות להבין את המצב בצורה המיטבית, לראות את התמונה המלאה על גבי מפה ויכולה בהחלט לייעל הליכי קבלת החלטות ע"י הגורמים הרלוונטיים, וכל זה, תוך שיתוף מלא של הציבור במידע", אומר אופיר בצר, מנהל תחום GIS בחברת סיסטמטיקס.
לדבריו, זוהי דוגמא אחת מיני רבות לשימוש ההולך וגובר במיפוי ובפתרונות GIS לצורכי הבנת תופעות בעלות מאפיינים גיאוגרפיים, בזמן אמת ובצורה ויזואלית ונוחה להבנה.
״יישומי GIS נכנסים ומתבססים כיום בכל תחומי החיים ולא רק בתחומים המסורתיים, דוגמת בטחון וצבא. כיום GIS הוא כלי מרכזי גם בעולם העסקי והציבורי, במשרדי ממשלה, בארגונים מוניציפאליים ובגופי תכנון שונים״.
סיסטמטיקס, המשווקת, בין השאר מערכות מידע גיאוגרפי (GIS), משרתת למעלה מ- 3,500 ארגונים במשק הישראלי. בין לקוחות החברה נמנים ארגונים מהתעשייה, מהמגזר הממשלתי והציבורי, מהתחום הביטחוני, ארגונים פיננסיים ומסחריים ומוסדות אקדמיים.
החברה, שנוסדה בשנת 1979, מעסיקה למעלה מ- 150 עובדים בתחומי התמחות שונים ומשרדיה ממוקמים ברמת החייל, תל אביב.